Veel voorbeelden van dierentaal lijken een beetje op wat voetballers op het veld doen: Ze brengen simpele boodschappen aan elkaar over, die ze even later weer vergeten zijn. Bijvoorbeeld: 'Achter je!', of 'schiet!', of 'kom op!'. Ze geven dan betekenis aan de situatie. Namelijk dat er gevaar is, of dat er een kans is. Maar het zijn simpele betekenissen. Zo zie ik het ook bij veel voorbeelden van dierentalen.
Maar stel nu dat voetballers schreeuwen, tegen de scheidsrechter: 'Buitenspel!'. Dan geven ze een situatie een minder simpele betekenis, want het refereert aan regels. En aan gebeurtenissen die vooraf gingen. Bijvoorbeeld wie naar wie schoot. En het refereert aan de consequenties van de qualificatie 'buitenspel'. Doen dieren ook zoiets?
En als na afloop de helft van de voetballers juichend het veld afloopt, dol van blijdschap, dan koppelen ze ook een emotie aan de betekenis die zij aan de situatie geven. Hoe zit dat met niet-menselijke dieren?
Neem bijvoorbeeld een kudde zebra’s. Ze blijven rennen voor hun leven, een veulentje dicht tegen de moeder aangedrukt. Maar een troep leeuwen krijgt de jonge zebra toch te pakken. De moeder rent door.
Ik denk dat zebra’s in elk geval een betekenis geven, want anders zouden ze niet dicht bij elkaar blijven, voor hun kinderen zorgen, en vluchten voor leeuwen. Misschien is het een simpele betekenis, zoiets als 'gevaar'. We weten niet wat de moeder zebra voelt. Misschien is ze verdrietig, misschien voelt het alsof ze gefaald heeft. Of misschien is ze gevoelloos en maakt het haar niet uit.
Er zijn wel voorbeelden waaruit we kunnen afleiden dat dieren ook minder simpele betekenissen geven, en ook emotie koppelen aan die betekenis. Zo heeft een onderzoeker proeven gedaan met kraaien, die hij ving met een masker op, waardoor hij op een bepaald persoon leek . De kraaien vonden het niet leuk om gevangen te worden, en verbonden het masker met 'gevangen worden', en met de emotie boosheid. Als iemand met dat masker naar de kraaien ging, werden ze boos, maar op andere, soortgelijke maskers reageerden ze niet. De kraaien konden dit jarenlang onthouden, en gaven de kenmerken van het ongewenste masker ook aan elkaar door. Of dat doorgeven gebeurde door elkaar een boodschap te geven, of door de boze reactie van elkaar af te kijken, weet ik niet. (Uit: Frans de Waal, Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?)
Bij dit kraaien-voorbeeld kan je misschien zeggen dat het niet veel anders is dan de reactie van de zebra's, die gaan rennen als ze leeuwen zien. Maar er zijn ook voorbeelden van dieren die na vele jaren hun verzorger nog steeds herkennen, en er duidelijk een heftige emotie aan verbinden.