Blog Layout

Empathie-muur

Robert Jan Vonk • 7 juli 2022

Als 'ie eet, slaapt, speelt of gewoon blijft zitten, dan zal 'ie vast even gelukkig zijn als wij

Zelfs als je dezelfde taal spreekt, begrijp je elkaar niet altijd. En al begrijp je de woorden wel, dan nog snap je vaak niet meteen wat de ander voelt.


Gek genoeg, voel je iemand die een andere taal spreekt, soms wel aan. Je ziet verdriet in ogen. Of iemand straalt enthousiasme uit. Althans, dat is je interpretatie. Zeker weten doe je het niet.


Bij mijn kinderen zag ik dat ze gek waren op één van de konijnen, die door de hele kamer werd gesleept, en in ‘t wiegje gelegd als een pop. Het knuffelzachte dier leek er gelaten onder, liet zich gewillig vertroetelen.


Alhoewel, hoe het konijn ‘t voelde, weten we niet. Volgens de kinderen vond ze ‘t heerlijk. Maar misschien was ze apathisch van angst. Niet veel later is 't konijntje overleden.


Konijnen zijn geen apatische, bange dieren. Dat leerde ik toen twee van onze konijnen ontsnapten. Ik zag ze in de tuin op het gras. De grootste had z’n oren wijd, z’n haren overeind, stond hoog op te poten. Hij stapte stampvoetend dreigend naar de grote kat van de buren, die angstig rechtsomkeert maakte.


Het waren geen doetjes, die konijnen.


Vandaag zegt een fokker van savannah-katten, een kruising van een serval en een huiskat, in de Telegraaf:


“De meeste eigenaren van de savannah zijn liefhebbers en hebben werkelijk alles voor hun kat over. Zij zullen hun huisdier juist uitstekend verzorgen en alle liefde en aandacht geven die het nodig heeft.”


Dat wil ik best geloven. Maar heeft het dier ook alle liefde voor zijn baasje? Dat is moeilijk te zeggen. Maar een korte inventarisatie van berichten over servals in mijn favoriete krant, leert dat servals zich nogal eens ‘vervelend gaan gedragen’, nooit rustig liggen maar altijd op zoek zijn naar iets ‘om te pakken’, en ‘lelijk kunnen uithalen’.


Ik zie dat als daden van verzet.


Maar laten we eerlijk zijn, we weten niet precies hoe we het gedrag van servals moeten interpreteren. We kennen hun taal niet of nauwelijks. Ook hun lichaamstaal is voor ons niet duidelijk. Tussen ons en de serval bestaat een empathie-muur.


We hebben de neiging dat te negeren en als 'ie eet, slaapt, speelt of gewoon blijft zitten, dan zal 'ie vast even gelukkig zijn als wij. Denken we. Tenslotte zijn wij ook gelukkig als we eten, slapen, en niet voortdurend weglopen. (Not.)


Daarom is het goed dat servals (en ook savannahs) vanaf 2024 niet meer als huisdier gehouden mogen worden. Net als de meeste andere zoogdieren.


Konijnen staan wel op de ‘positieflijst’. Je mag ze legaal als huisdier houden. Toch zou ik eerst even bij de Sophia-vereeniging op de site kijken. Daar staan tips over het houden van allerlei huisdieren, dus ook konijnen. Bijvoorbeeld dat je niet zomaar twee willekeurige konijnen bij elkaar kunt zetten.


Want ook een konijn is geen knuffeldier.


RJV

Lees meer blogposts over dierentaal:

Een pasgeboren kind ligt op z'n buik op de arm van een man.
door Robert Jan Vonk 18 januari 2024
Wist je dat tot 1987, nog maar vijfendertig jaar geleden, baby's onverdoofd werden geopereerd?
Een jongen en een meisjes wandelen in een bos
door Robert Jan Vonk 2 november 2023
We hoeven niet bang te zijn voor de aggressie van wolven. Maar wel voor hun speelgedrag. Zou ik mijn kinderen het bos in laten rennen? Nee, zeker niet.
Een kat kijkt in de spiegel
door Robert Jan Vonk 21 oktober 2023
Zijn wij fijner om mee om te gaan als we onszelf niet belangrijker vinden dan anderen? En hebben dieren een ego?
Lees meer over dierentaal →

Recente blogposts:

Standpunt voor Tsaar Peter de Grote in Sint Petersburg, Rusland
door Robert Jan Vonk 28 februari 2024
Er is geen natuurwet die zegt dat Rusland altijd moet terugspringen naar een oorspronkelijke staat. Wel willen Oekraïners voor geen goud bij Rusland horen
Een vrouw, misschien met menstruatieklachten, drukt op haar buik zoals je doet als je buikpijn hebt.
door Robert Jan Vonk 10 februari 2024
Bepaalt gezond verstand of je een vrouw bent?
Een werkman inspecteert een berg afval
door Robert Jan Vonk 27 januari 2024
Wat mij betreft belandt het rapport van de Staatscommissie in de prullenbak. Want het belangrijkste ontbreekt: Dat er maar één aarde is.
door Robert Jan Vonk 24 januari 2024
De Westelijke Jordaanoever is allang ten prooi gevallen aan religieus extremisme. Niet gesteund door Iran, maar door Israël.
Meer blogposts
Share by: