Vandaag schrijf ik anders dan anders. Een groot deel van deze blog bestaat namelijk uit tekst die ik gekopieerd heb van een webpagina die dreigt te verdwijnen. Vanwege pure intimidatie.
Schokkend. En onacceptabel. Zo zie ik de actie van oproerkraaiers, die vandaag met tientallen trekkers de toegang naar de fabriek van Schouten Food hebben geblokkeerd om te eisen dat Schoutens website wordt aangepast, omdat daarop de nadelen van vlees staan beschreven.
Bijna even schokkend en onacceptabel vind ik
de reactie van burgemeester Ellen Nauta: “We staan hier in een van de grootste plattelandsgemeenten in Twente. Daar zijn wij trots op en wij zeggen ook: laat de boeren aan tafel zitten, want zij weten waar het over gaat."
Alsof het ook maar enigszins normaal is een bedrijf te blokkeren omdat iets je niet aanstaat. En alsof een fabrikant van vega-food niet weet waar het over gaat. De burgemeester had moeten zeggen dat het volstrekt onacceptabel is en moeten eisen dat de boeren vertrokken. En dat ze geen enkel begrip heeft voor de actie.
Want op zo'n manier eisen dat een website wordt aangepast, is pure intimidatie. En de burgemeester moet instaan voor de veiligheid van burgers. En ik kan me niet voorstellen dat de mensen van Schouten zich veilig voelden, met tientallen oproerkraaiers voor de deur.
Als je dan gezellig komt kijken, en aanmoedigende woorden spreekt, dan zend je een verkeerde boodschap. Dan wordt intimidatie goedgekeurd. Dat werkt niet de-escalerend, maar stimulerend. En voor je het weet bedenkt een gek een volgende actie. Ik zou me als werknemer van Schouten miskend en onbehaaglijk voelen, ook nadat de trekkers vertrokken zijn.
Voor Ellen Nauta tellen mensen met machtige landbouwmachines kennelijk wel, en andere mensen niet. Over het lot van dieren in haar gemeente maak ik me geen illusies.
Op de website staat niets verkeerd. Volgens Erik Kuiper staat er dat “wij boeren het probleem zijn”. Dat staat er niet.
Hoe lekker en voedzaam vlees ook mag zijn, als de wereldwijde vraag blijft groeien, komen we landbouwruimte tekort en raakt het milieu overbelast. Producten op basis van plantaardige eiwitten vormen een duurzaam alternatief. Ze passen ook in een gezond en evenwichtig dieet.
In 2050 zijn er naar schatting 9 miljard mensen op aarde. Met de wereldbevolking neemt ook het aantal sterk groeiende economieën toe. Hierdoor kunnen meer mensen zich vlees veroorloven. Als iedereen naar westerse maatstaven vlees gaat eten, hebben we in 2050 twee aardbollen nodig om in de behoefte te voorzien. Een plantaardig alternatief voor dierlijke eiwitten is dus essentieel.
Wat zijn de nadelen van vlees eten:
Als we niets doen:
Eén van de dingen die je kunt doen is minder vlees eten. Het eten van minder vlees heeft een positief effect op het milieu. 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van voedsel van een gemiddelde Nederlander wordt veroorzaakt door vlees. Het vervangen van vlees door plantaardige eiwitten is dus een goed alternatief.
RJV