Blog Layout

Dierenrechten?

Robert Jan Vonk • 27 mei 2022

Voor de Denker des Vaderlands tellen dieren niet mee

Mijn werknemers hebben natuurlijk geen rechten nodig, want ik behandel hen goed.


Als je mij kent, dan geef je me gelijk :). Maar met de geschiedenis van het kapitalisme in je hoofd, of als je gewoon de krant leest, waarschijnlijk niet.


Welzijn van werknemers is een doel, en werknemersrechten zijn een middel.


Zo zie ik ‘t ook met dierenrechten. Maar onze Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren, vindt dierenrechten niet nodig: “Als je door het bos loopt en je zoontje maait met een stok planten om, dan zeg je: ‘Waarom doe je dat? Je maakt alles kapot. Het was toch mooi?’ Als ouder doe ik geen beroep op de rechten van planten of dieren, maar op de waarde van zorgvuldigheid die je voelbaar maakt.”


Tja. Als letterlijk iedereen letterlijk altijd subliem met dieren zou omgaan, waren dierenrechten overbodig.


Maar helaas, we leven niet in het paradijs. Het geweld waaraan mensen dieren blootstellen, tart het denkvermogen. 'Waarde van zorgvuldigheid die je voelbaar maakt', laat me niet lachen. Durf dat eens te zeggen naast een zeug tussen stalen stangen, met te weinig tepels omdat er geselecteerd wordt op zoveel mogelijk biggen baren.


Van Tongeren vindt het ook gek dat als we dieren rechten geven, dit er alleen maar toe leidt dat we onszelf verplichtingen opleggen, die dieren niet hebben. Misschien weet van Tongeren niet dat wij nog niet slim genoeg zijn om met dieren te spreken.


Hopelijk staat er ooit een soort Stephen Hawking onder de niet-menselijke primaten op, een echte Denker des Vaderlands voor de apen, die in staat is van haar eigen universum naar een heel nieuwe denkwereld over te stappen. Dan kunnen wij met haar over ‘het recht’ spreken, en kan zij onze wederzijdse verplichtingen aan haar soortgenoten overbrengen.


Maar zolang we de taal van dieren niet goed begrijpen, zijn dierenrechten iets waartoe wij onszelf eenzijdig verplichten. Het is een erkenning van het feit dat als je meer kan, dit niet wil zeggen dat je meer mag. Zoiets doen we ook met kinderrechten, omdat kinderen ons nog niet begrijpen.


Ik heb het interview in Trouw van vrijdag met de Denker nog maar eens gelezen. Is het bedoeld als provocatie? Als grap? Prikkelend? Is hij onwetend?


Morgen meer over dieren en 'het wonder van betekenis' van Paul van Tongeren.


RJV

Lees meer over dierentaal:

Een pasgeboren kind ligt op z'n buik op de arm van een man.
door Robert Jan Vonk 18 januari 2024
Wist je dat tot 1987, nog maar vijfendertig jaar geleden, baby's onverdoofd werden geopereerd?
Een jongen en een meisjes wandelen in een bos
door Robert Jan Vonk 2 november 2023
We hoeven niet bang te zijn voor de aggressie van wolven. Maar wel voor hun speelgedrag. Zou ik mijn kinderen het bos in laten rennen? Nee, zeker niet.
Een kat kijkt in de spiegel
door Robert Jan Vonk 21 oktober 2023
Zijn wij fijner om mee om te gaan als we onszelf niet belangrijker vinden dan anderen? En hebben dieren een ego?
Meer blogposts over dierentaal →

Recente blogposts:

Standpunt voor Tsaar Peter de Grote in Sint Petersburg, Rusland
door Robert Jan Vonk 28 februari 2024
Er is geen natuurwet die zegt dat Rusland altijd moet terugspringen naar een oorspronkelijke staat. Wel willen Oekraïners voor geen goud bij Rusland horen
Een vrouw, misschien met menstruatieklachten, drukt op haar buik zoals je doet als je buikpijn hebt.
door Robert Jan Vonk 10 februari 2024
Bepaalt gezond verstand of je een vrouw bent?
Een werkman inspecteert een berg afval
door Robert Jan Vonk 27 januari 2024
Wat mij betreft belandt het rapport van de Staatscommissie in de prullenbak. Want het belangrijkste ontbreekt: Dat er maar één aarde is.
door Robert Jan Vonk 24 januari 2024
De Westelijke Jordaanoever is allang ten prooi gevallen aan religieus extremisme. Niet gesteund door Iran, maar door Israël.
Meer blogposts
Share by: