Stel je ervaart overlast. Je wilt het aanpakken en je vindt dat je het recht hebt om de bron van overlast op te ruimen, te doden bijvoorbeeld.
Hoe kan ik je dan overtuigen om dat niet te doen?
Neem de aalscholver.
Europarlementariërs willen ‘m weg hebben. Ze zien hem als een plaagdier, dat zoveel vis eet dat er voor de menselijke vissers niet genoeg meer overblijft.
In het IJsselmeer is er voor vissers inderdaad niet veel meer te vangen. Er is minder vis, en er zijn minder volwassen vissen, dus grote exemplaren. Dat lees ik in rapporten van de Wageningen Universiteit.
De aalscholvers hebben hier veel last van. Er is niet genoeg voedsel. Hun aantal is dan ook enorm afgenomen, van 15000 broedparen in 1993 tot 3000 paren nu.
Ook de menselijke vissers hebben het moeilijk. In het topjaar 2018 hebben ze 873 ton vis gevangen. Alleen waren de prijzen ingestort, zodat er niet veel werd verdiend. Dat gold voor snoekbaars, en de aal was veel te mager en daarom onbruikbaar om te verkopen.
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) geeft de aalscholvers de schuld. Volgens haar vangen zij in het IJsselmeer 7000 kilo vis per dag (7 ton). Dat is 2600 ton vis per jaar.
(Even snel rekenen: een aalscholver eet 500 gram vis per dag, dan moeten er dus permanent 14000 zijn. Er broeden 6000 vaders en moeders; dan nog hun jongen en de rest zijn gasten. Nou vooruit, laten we zeggen dat het klopt.)
Maar aalscholvers afschieten,
dat gaat niet helpen. Ten eerste, omdat het menu van de aalscholvers in het IJsselmeer voor 70% bestaat uit pos. Een vissoort die wij mensen niet smakelijk vinden. Waaraan de menselijke vissers dus niks gaan verdienen.
En de pos concurreert met de aal, die de vissers wel kunnen verkopen. Want pos en aal eten muggenlarven. Als er minder pos is, blijft er meer voedsel voor de aal over. En groeit de aal beter.
Hoe kunnen we 't probleem voor de vissers oplossen? Door de visstand in het IJsselmeer te verhogen. Onderzoekers van
Universiteit Wageningen schrijven hoe dat kan:
Maak natuurlijke oevers en rietmoerassen, waar paaiplaatsen zijn en vis in verschillende levensfasen kan schuilen.
Want de achteruitgang van de visstand komt volgens hen vooral doordat er geen plekken meer zijn waar vis verwekt kan worden, kan opgroeien, en groot kan worden.
Zo is het bij vrijwel alle vraagstukken over ‘plaagdieren’. Er zijn altijd andere oorzaken van overlast die je kunt wegnemen, of andere oplossingen voor het ongemak dat mensen ervaren.
Dieren doden zie ik trouwens nooit als oplossing. Ik vind niet dat mensen het recht hebben om een ander dier uit de weg te ruimen, als ze er last van hebben. Dieren tellen even goed mee als mensen.
Ik spreek ook niet van overlast door aalscholvers. Maar van overlast voor aalscholvers. Van europarlementariërs.
RJV
Morgen: en invasieve exoten dan, die 't inheemse ecosysteem verwoesten?