Soms zorg je te goed voor je kat. Je geeft te veel voer, en je kat wordt te dik. Piet Hellemans, een dierenarts die je misschien kent van SBS6 en de Telegraaf, schrijft er vandaag over in zijn column. Veel katten zijn te dik, en ‘dat kan serieuze problemen met hevige gevolgen' met zich meebrengen.
Hoe hevig? Je kat krijgt suikerziekte, en dan kan je kiezen tussen ‘laten inslapen’ en twee keer per dag insuline prikken. Als je kiest voor prikken, hou er dan rekening mee dat je kat ‘door diepe dalen’ gaat, schrijft Hellemans.
Met andere woorden, onze huiskatten leiden onder onze first world problems.
Om overgewicht te voorkomen, zijn er twee opties. Minder voer geven, of meer bewegen (of beide natuurlijk). Meer bewegen kan je in je huis proberen te regelen, maar je kan je kat ook vaak naar buiten laten gaan.
Tja, en ook dat is niet zonder problemen. Vorige week stelde de Telegraaf-rubriek ‘Praat mee’ nog de vraag of jij je kat twee maanden binnen zou houden vanwege het broedseizoen? De meeste lezers niet, geloof ik.
De aanleiding was de oproep van de Vogelbescherming om je kat binnen te houden. Want 18 miljoen vogels worden per jaar gepakt door huiskatten. ‘De populaties van huis-, tuin- en keuken musjes, koolmeesjes en weidevogels lopen namelijk snel terug’, vertelt de Vogelbescherming aan RTL Nieuws. ‘Allemaal zijn ze niet veilig voor de kattenklauwen. Mensen met een kat moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Een kat kan in het broedseizoen beter binnen blijven.’
Maar ja, een kat is een roofdier, die genen krijg je er niet uit. En de hele dag opgesloten houden, leidt tot verveling en vereenzaming. Die kat ziet wel mensen, maar geen soortgenoten. Of dat erg is weet ik niet want naar men zegt is een kat van oorsprong een solitair dier.
Bij honden is dat anders. In ons grootste stadspark (het Kralingse Bos) valt mij vaak op dat honden niets liever doen dan naar andere honden rennen. Sommige honden hebben van hun baas geleerd dat ‘t niet mag. De hond kijkt dan naar de grond of vooruit. Vind ik altijd een indrukwekkend gezicht.
Honden zijn van nature sociale dieren. Ze leven in groepen, met regels die te maken hebben met onderling respect en saamhorigheid. Maar honden leven bij ons zonder soortgenoten. Hij is onze trouwe viervoeter, we zijn gek op ‘m, maar is ‘t voor honden wel hetzelfde?
Zoals katten in de natuur schade veroorzaken, zo geldt dat ook voor honden. Ze jagen reeën en wilde zwijnen op, bijvoorbeeld, met dode dieren als gevolg. De reeën rennen zich letterlijk te pletter tegen afrasteringen. En hondendrollen zijn niet alleen vervelend als je er in trapt, maar hebben in natuurgebieden een negatief effect op de biodiversiteit. Het zijn extra meststoffen, stikstof bijvoorbeeld. Ach, zou één zo’n drol nou echt kwaad kunnen? Misschien niet, maar we hebben heel veel honden die elke dag weer uitgelaten worden. In onderzochte natuurgebieden (in Belgie) was de helft van de stikstof die er in terecht kwam, afkomstig van hondendrollen!
Het houden van huisdieren is dus niet helemaal zonder problemen, ook al zorgen we nog zo goed voor hen. Onze visie op wat goed leven is zorgt voor suikerziekte bij katten, schrijft dokter Hellemans dus in de Telegraaf, en in dezelfde krant stond vandaag een berichtje over een vrouw, waarbij 125 verwaarloosde cavia’s in beslag werden genomen. De politie vermoedt dat ze cavia’s fokte voor verkoop. Dus je koopt een schattig dier, waarbij je er niet bij stilstaat dat er economische belangen achter schuilen; kosten voor voer en huisvesting spelen een rol. En dieren kunnen er de dupe van zijn. Die cavia’s zijn een voorbeeld, maar er is ook veel bekend over commerciële hondenfokkerijen, waar moederhonden onder erbarmelijke omstandigheden puppies moeten produceren. Ik trek me dat aan. Voor mij geldt: Iedereen telt mee, of niemand telt mee.
Ik ben niet tegen het houden van huisdieren, al wil ik het zelf niet doen. Voor veel mensen is hun hond of kat ontzettend belangrijk. Bijna als een kind. Daar wil ik niet tussenkomen. En ik hoop dat we zien dat honden en katten intelligente individuen zijn, met gevoel, met blijdschap en verdriet, dat ze pijn kunnen hebben en ook kunnen genieten. Net als andere dieren. Varkens bijvoorbeeld, die doen qua intelligentie en sociaal gedrag niet onder voor onze trouwe viervoeters.
De Sophia-vereeniging is een goede bron voor mensen die een huisdier willen aanschaffen of er voor willen zorgen. Op hun website vind je heel veel informatie over de verzorging van allerlei huisdieren. Goed om je in te verdiepen, dan kunnen we huisdierenleed voorkomen.
RJV