Stel je rijdt op de A15 bij Sliedrecht, en op een gigantisch wit reclamebord zie je een tekst in archaïsch Nederlands:
‘Doch het vlees, met zijn bloed, dat is zijn ziel, zult gij niet eten’.
Genesis 9:4, staat eronder, en daardoor weet je wel dat het een bijbeltekst is. Een oproep tot veganisme?
Die billboards langs de A15, die staan er echt. Ik rij er vaak langs. Steeds weer andere teksten, in ouderwets Nederlands, onbegrijpelijk soms. Het is uit een oude vertaling van de Bijbel, van 1618, de Statenvertaling.
Zelfs het Reformatorisch Dagblad weet niet wie er achter die borden zit.
Als die tekst uit Genesis op zo’n bord zou verschijnen, zou ik ‘t meteen herkennen. Het is uit het verhaal van de Ark van Noach. Als je het uit z’n verband rukt, lijkt het een verbod om vlees te eten. Maar het is juist het tegenovergestelde… In hedendaags Nederlands staat er (in Genesis 9 vers 3 en 4): ‘Voortaan mogen jullie alles eten. Niet langer alleen de planten, maar ook de dieren. Jullie mogen alleen geen vlees eten waar het bloed nog in zit. Want in het bloed zit leven.’
Als je niet gelooft, dan kan het je waarschijnlijk weinig schelen wat er in de Bijbel staat, of in de Koran, of welk religieus boek dan ook. En veel mensen die wel gelovig zijn, nemen niet alles letterlijk. Waarom schrijf ik dan over Genesis 9?
Je zou toch verwachten, dat de standpunten van veel christenen en mensen met hart voor dieren in de vee-industrie, veelal dicht bij elkaar liggen. Bijvoorbeeld, dat iedereen meetelt. Opkomen voor de kwetsbaarsten. En toch verdedigen christelijke politieke partijen de jacht, en is het moeilijk om met hen te praten over het geweld van de vee-industrie, die groot is in de bible-belt.
Marianne Thieme had een soortgelijke vraag, in de Jacoba van Tongeren lezing (vorig jaar): “Waar is de stem van de christenen in het klimaatdebat?”
Ik wil graag weten wat aanhangers van christelijke partijen drijft. Om nader tot elkaar te komen. Daarom heb ik Genesis 9 tientallen keren gelezen. Ik geloof dat het door mensen is geschreven, dus door meer dan één, en geredigeerd. Het is ook een inspiratiebron voor mijn persoonljke geloof. Een korte tekst, waaraan een universum aan vragen ontspringt. Ik zou er aardig wat blogposts over kunnen schrijven.
Voor nu pik ik dit er uit: In het verhaal van Noach was er veel mis in de wereld, en dat eindigt door hevige regenval, overstroming, verdrinking. Maar dan, als de zon weer doorbreekt, is er de regenboog. Het symbool voor de belofte dat alles goed gemaakt zal worden, nieuw.
En die belofte, staat er duidelijk, geldt ook voor dieren. Voor alles wat op aarde leeft. Voor iedereen. Want iedereen telt mee. Geeft dat ons de gezamenlijke verantwoordelijkheid om ook met niet-menselijke bewoners van de aarde, met begrip en mededogen om te gaan?
RJV
Het citaat uit Genesis 9 vers 3 en 4 komt uit BasicBijbel, De bijbel in makkelijk Nederlands, J. Kleyn.